uniform

Idag är min första dag i uniform, med guideväskan på axeln och med nerverna på helspänn. Jag har precis varit ute på "send bus". Det betyder att man åker runt och hämtar upp gästerna på olika hotell, när man har hämtat alla så pratar man i microfonen och nämner saker dom behöver veta när dom kommer till flygplatsen och sådär. När man är färdig så hoppar man själv av bussen, säger tamam till chaffören och så sjussar han iväg dom. Tamam betyder okej, haha. Så det har jag gjort idag! Det gick bra :) Det var lite skakigt men inte så jag höll på att dö, haha. Jag tycker det är kul att springa runt med min lilla lista och bocka av folk som kommer. Man märker verkligen att service & co har hjälpt en också! Jag menar om jag inte hade provat förr så hade jag ju för sjutton svimmat innan jag lyckats stå längst fram i bussen med en mikrofon inför folk som förväntar sig att man kan liksom.
 
Nu sitter jag på kontoret, väntar på att klockan ska bli fyra. Då ska sandra ta med mig ut på åktur och en sista gång försöka printa in i skallen på mig vart hotellen ligger. Jag börjar ändå få ganska bra koll på det nu, men inatt ska jag förmodligen ut till hotellen som ligger en mil ut och dit måste man åka bil när man ska på hotellträff och så. Eftersom jag inte själv har kunnat cykla dit så känns det fortfarande lite osäkert. Men jag hoppas att jag får Mehmet som chaffis ikväll, han är så snäll & han kan alla hotell! Det hade underlättat lite.
 
Jag har varit hos polisen idag med, med Ohr som är the big boss här på Iskandinavia Turizm, Tyrkiarejser. Han sitter här på kontoret också och har koll på allt typ. Han är vår agent som det så fint heter. Vi var iallafall hos polisen och fixade visum. Det man får i sverige är tydligen ingen visum utan bara ett godkännande av den turkiska staten att man är okej typ. Inte mördare eller yrkeskriminell, haha. Så jag fick åka Ohrs finbil ut tll Manavgat som är grannstaden, där fick jag stå i kön under skylten "foreigners" och inte fatta någonting medan Ohr skötte snacket. Så jag antar att jag snart kommer få mitt visum skickat hit då, det löööser väl sig.
 
Ohr är föresten så himla allmänbildad, i början tyckte jag han var en skum turk som satt på kontoret och så viktig ut. Han är ju viktig. Men nu tycker jag han är rätt cool. Han vet så mycket, och bara jag åkte lite bil med honom så berättade han massa intressanta saker. Bland annat att turkiet har näst dyrast bensin i världen efter Norge, att alla rika människor har stugor uppe i bergen och flyr dit när turisterna kommer, att det finns 16 miljoner studenter i Turkiet och att burger king i Manavgat har "kör-ut-maten"-service. Sweet. Haha. Det finns föresten varken Burger king eller MC donalds här i Side, det är ju bra! BK lär man ju få äta varje helg ändå för det är det enda som finns att käka på flygplatsen om man inte har lust att bli fattig.
 
Jaha nähe, nu ska jag väl gå och kolla om arrival-listan har kommit inför ikväll. Förmodligen har den inte det, men jag vill att den ska göra det så jag kan förbereda mig mentalt vilka hotell jag ska till. Hinna tänka liksom. Sen ska jag hem och sova en runda, det må jag göra för att orka vara vaken till tidig morgon. Ha det bäst, puss♥

Hamam? Tamam!

Igår var jag och Sanna på hamam. Det var heeeelt sjukt underbart. Jag studerade den eller vad man ska säga, men vi blev behandlade som vilken gäst som helst. Meningen är att vi ska ha gjort det så vi vet vad det handlar om och kan sälja det till gästerna sen. Helt OK för mig, jag kan göra det igen.
 
Ett hamam är ett turkiskt bad alltså, verkligen speciellt och himla bra. Först fick man gå in i en saltkälla och gno in sig i massa salt, sen fick man bada vanlig bastu och ångbastu. Efter det gick man vidare till skrubbning och skummassage. Jag låg där och fnittrade typ, haha. Så jäkla kittlig! Massören verkade tycka det var roligt för hon killade mig lite extra under fötterna... haha. Efter det var det dags för vanlig massage. S å j ä k l  a s k ö n t. Det va nästan skönast att få massage på händerna och i ansiktet, det brukar man ju inte tänka på annars. Och så knäckte han min rygg så det knakade i hela Side. Han ba "your back, big problem" yes, i know...
 
Det var iallafall en riktigt god avslutning på min upplärningsvecka och en bra start på min första jobbvecka som gudie för turkietresor. Hihi, knäppt det låter.

12.28

Hej svejs därhemma! Är så glad att jag har en smartphone nu, då kan jag ju slänga upp lite inlägg när jag sitter här på kontoret, datorlös med en stund över. Nu på förmiddagen har jag varit med Martina ute på träfftid på hotellen, nu har vi beställt lite mat upp hit och sen ska vi nog handla. Kanske ska till polisen också, fixa med visumer. Man måste tydligen göra det här också. Nuu blir det mat :d