Good morning, Miss Modig

Just nu är jag mitt uppe i tre veckors praktik, eller "teaching placement", som det kallas. Jag är i en klass fem på en skola här i Kreuzlingen, och jag trivs jättebra! Min handledare är ganska ung, hon är lätt att prata med och väldigt snäll och hjälpsam. Eleverna är så härliga, de är barn men de är ändå så kloka. Skolsystemet är lite annorlunda här än vad det är hemma i Sverige, vilket är väldigt roligt att få uppleva och få en inblick i. Till exempel kallar de sina lärare vid efternamn, så de här veckorna går jag under "Miss Modig". Ibland när de glömmer bort sig och pratar tyska med mig så blir det Frau Modig. Det är så gulligt, men också bra tycker jag. Hela situationen blir lite mer seriös på något sätt - överlag tycker jag att eleverna här är mer seriösa, skolfostrade och respektfulla än vad de kan vara hemma i Sverige. Å andra sidan vet jag inte om jag skulle vilja bli kallad för Fröken Modig under hela min lärarkarriär, haha.
 
En annan stor skillnad är att de inte äter i skolan. De har istället ganska lång rast mitt på dagen då de går hem och äter. De som inte har möjlighet att äta hemma kan ta med sig matlåda och äta i ett speciellt lunchrum där fritidspersonal sitter med, men det är bara cirka 20 av de 200 eleverna på skolan som gör det. 
 
 
Hittils har jag undervisat nästan varje dag, på något sätt känns det enklare här. Jag vet inte varför, men det bara går bra utan så mycket ansträngning liksom. Kanske är det för att jag inte direkt har någon press på mig, åklart vill och måste jag göra bra ifrån mig, men vi som utbytesstudenter får inget besök av en universitetslektor och vi får inget betyg, bara de högskolepoäng kursen är "värd". Jag har hållt i två lektioner om Sverige, visat dem bilder och pratat om traditioner med mera. Igår lärde jag dem lite svenska ord och de fick skriva en liten presentation om sig själva på svenska. Jag har också haft några engelskalektioner, och imorgon blir det matte. Eleverna är ganska bra på engelska, men deras ordinarie lärare är där och översätter när det behövs. :)

Kommentera här: